واردات کالا
واردات کالا به فرایند خرید کالا از کشورهای خارجی و حمل آنها به داخل کشور گفته می شود. واردات یکی از اصلیترین فعالیت های بازرگانی بینالمللی به شمار می آید که سهم بزرگی در رشد و توسعه بخشهای مختلف تولید و تامین نیازهای مردم دارد. واردات کالا تاثیر قابل توجه روی اقتصاد ایران دارد اما با وجود تحریم ها و موانع خارجی و داخلی به یکی از پرچالش ترین فعالیت های تجاری تبدیل شده است.
مراحل واردات کالا
واردات کالا را میتوان به چهار مرحله کلی تقسیم کرد:
منبع یابی و سورسینگ Sourcing
اولین مرحله برای واردات کالای موفق و سودآور بررسی نیازهای بازار است. شما باید با تحقیقات کامل و آگاهانه، بازار واردات جدید خود را انتخاب کنید و رقابت پذیری ورود یک یا چند کالای خاص را ارزیابی کنید. سپس، فروشندگان بالقوه را شناسایی کنید که پی توانید کالاهای مورد نظرتان را با کیفیت بالا و قیمت مناسب از آنها تهیه کنید.
بررسی قوانین و مقررات
در مرحله بعد باید قوانین و مقررات داخلی و بین المللی را بررسی کنید. شما باید مطمئن شوید که:
کشوری که میخواهید از آن واردات داشته باشید با ایران توافقنامه تجاری داشته باشد.
محدودیت یا ممنوعیتی برای واردات کالای مورد نظر شما وجود نداشته باشد.
ثبت سفارش
در این مرحله از واردات کالا باید شروع به چانه زنی و مذاکره با فروشنده کنید. سپس یک قرارداد قانون طبق قوانین بازرگانی بین المللی ببندید و پیش فاکتور (پروفرما) دریافت کنید. قبل از پرداخت مبلغ قرارداد حتما بازرسی کمی و کیفی کالا را انجام دهید و پس از حصول اطمینان، ثبت سفارش را تکمیل کرده و پرداخت هزینه را با حواله ارزی انجام دهید.
حمل و ترخیص کالا
معمولا در این مرحله کار خرید کالا تمام شده و فروشنده دیگر تعهدی ندارد. شما باید مراحل صدور بارنامه کالا را با عقد قراداد بین المللی با یکی از شرکت های حمل و نقل انجان دهید و پس از اخذ ترخیصیه از شرکت حمل کننده و اظهار کالا به گمرک، فرایند های گمرکی را انجام دهید. در نهایت کالا را از گمرک ترخیص کرده و برای فروش آن در بازار داخلی اقدامات لازم مثل بازاریابی را انجام دهید.
بهترین کالا برای واردات چیست؟
برای اینکه بتوانید بهترین کالا راوبرای واردات به ایران تشخیص دهید بهتر است نگاهی به اعداد و ارقام مربوط به واردات کالا در سال گذشته داشته باشید تا ببینید کدام کالاها بیشترین تقاضا را در بازر داخلی داشتهاند. در تصویر مقابل 15 محصول وارداتی به ایران در سال گذشته را می بینید که بیشترین آمار واردات را به خود اختصاص داده اند.
این نمودار نشان می دهد که اکثر محصولات وارداتی به دسته های زیر تعلق دارند:
01
خوراک دام و طیور
ذرت، کنجاله سویا، کیک و گندم از جمله کالاهای وارداتی پرتقاضا به ایران هستند. با رشد سریع صنعت دام و طیور، تقاضا برای این محصولات بخش بزرگی از خریدهای خارجی ایران را به خود اختصاص داده است.
محصولات کشاورزی
برنج و گندم مواد اصلی ترین کالاهای وارداتی به ایران هستند. ایران برای تامین برنج خود به واردات از هند و سایر تولیدکنندگان آسیای شرقی متکی است.
علاوه بر این کالاهای اساسی، واردات میوه های گرمسیری مانند موز، آناناس، نارگیل و انبه نیز بازار فروش خوبی دارد. جالب اینجاست که موز در ایران تقاضای بالایی دارد. این میوه به طور مستمر در ردیف محصولات برتر وارداتی به ایران قرار دارد.
02
03
خودرو و قطعات خودرو
خودروسازان آسیای شرقی، به ویژه برندهای چینی و پس از آن کره ای بر بازار خودروهای وارداتی ایران تسلط دارند. طی سال گذشته آمار فروش خودروهای چینی در بازار ایران نسبت به سایر کالاهای وارداتی بسیار بیشتر بوده است.
کالاهای الکترونیکی (تلویزیون، موبایل، کامپیوتر)
بازار الکترونیک ایران برای محصولات مورد نیاز خود به واردات متکی است. لوازم برقی خانگی از جمله تلویزیون و وسایل الکترونیکی دیگر مثل موبایل و کامپیوتر و لوازم جانبی آنها از پردرآمدترین کالاهای وارداتی در ایران هستند.
04
05
فولاد
فولاد نورد تخت یکی از پرکاربردترین محصولات در صنایع مختلف ایران است. با این حال، کمبود عرضه داخلی باعث می شود شرکت های بازرگانی این محصول را از چین، هند و ترکیه وارد کنند و سود بالایی بدست آورند.
واردات کالا از کدام کشورها به ایران بهتر است؟
ایران از مرز زمینی با افغانستان، ارمنستان، آذربایجان، عراق، پاکستان، ترکیه و ترکمنستان و از راه دریا با بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی همسایه است. با توجه به تحریم های زیادی که برای واردات کالا از کشورهای اروپایی و آمریکایی وجود دارد، در حال حاضر بهترین کشورها برای واردات کالا شامل چین، دبی، ترکیه و قطر می شوند. طی چند سال اخیر واردات از چین و دبی بیشترین سهم بازار را به خود اختصاص داده است و اکثر شرکت های بازرگانی به دنبال واردات کالا از گوانجو و شنزن یا دبی هستند.
نقشه زیر توزیع این صادرکنندگان را در سراسر جهان نشان می دهد. همانطور که می بینید ایرانی ها تمایل به خرید از کشورهای شرق آسیا و اروپای مرکزی در کنار هند و روسیه دارند.
واردات کالای مطمئن و سودآور را با ما تجربه کنید
مجموعه ما با هدف تسهیل فرایند واردات کالا و کمک به رشد و توسعه شرکت های فعال در حوزه تجارت بین الملل، هرگونه راهنمایی لازم را در اختیار بازرگانان قرار می دهد و امکانات مورد نیازشان را تامین می کند تا بتوانند بدون دغدغه به فعالیت خود در حوزه واردات کالا ادامه دهند.